Aan de vooravond van zijn zo geliefde Bloemencorso Lichtenvoorde heeft voorzitter Herman ter Haar een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn inzet voor onder meer het Bloemencorso Lichtenvoorde, de Corsokoepel en de Stichting 4 en 5 mei. Herman is hiervoor benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Tijdens een laatste, voorbereidende vergadering voor de Dahlia Kunstobjecten Route werden Herman en zijn vrouw Marian uit de vergadering gehaald door Corso mascotte Dahleo. In de zaal naast de vergaderruimte zaten zijn familie, zijn oud-collega’s van de politie, het voltallige bestuur van SBL en de Corsokoepel op hen te wachten. Burgemeester Annette Bronsvoort sprak Herman toe en benoemde hem officieel tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn totale vrijwillige activiteiten voor de samenleving op het terrein van cultuur en welzijn, zowel lokaal alsook landelijk.
Bloemencorso Lichtenvoorde
Herman raakte besmet met het corsovirus toen hij door zijn vrouw Marian meegenomen werd naar Corsogroep Rensing-Mellink. Vanaf 1976 is hij een betrokken wagenbouwer bij de groep Rensing-Mellink. Hij is bestuurslid geweest en in die periode bracht hij structuur aan binnen de wagenbouwersgroep. Sinds 2004 maakt Herman deel uit van het bestuur van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde/ Stichting Kermis Comite Lichtenvoorde. In 2008 werd hij voorzitter en heeft hij zich ingezet om het bestuur verder te professionaliseren door een visie en missie op te stellen en diverse werkgroepen in het leven te roepen. Zo zijn er werkgroepen voor Techniek & Veiligheid, Huisvesting, PR en Relatiebeheer. Door deze manier van werken komen er meer bezoekers naar het corso. Door zijn gedrevenheid is er de afgelopen 13 jaar een dynamischer dahliacorso neergezet, met regionale en landelijke uitstraling.
Geef Lichtenvoorde Kleur
Ook is Herman vanuit SBL al sinds 2013 betrokken bij het programma Geef Lichtenvoorde Kleur. Dit is een programma tot 2025 waarin de gemeente Oost Gelre samen met inwoners, ondernemers en verenigingen werkt aan het neerzetten van Lichtenvoorde als kleurige hotspot in de Achterhoek. Als contactpersoon van de SBL heeft Herman gewerkt aan het plan “Corso Experience”. Binnen dat programma wordt de bezoeker een dagdeel vermaak aangeboden op het gebied van het bloemencorso. In de openbare ruimte van Lichtenvoorde is bijvoorbeeld de corsopromenade in het centrum gerealiseerd, met plaquettes van winnende corsowagens. Ook is de corsotuin aan de Richterslaan aangelegd.
Landelijke Corsokoepel
Sinds 2016 is Herman vice-voorzitter van de Corsokoepel. Dit samenwerkingsverband is de spreekbuis van alle bloemen- en fruitcorso’s in Nederland. Samenwerking om het erfgoed levendig te houden en gezamenlijk sterker te worden. Binnen de Corsokoepel is Herman een bevlogen bestuurder. Veel overleggen en initiatieven hebben ertoe geleid dat de Minister in 2020 de corsocultuur heeft voorgedragen voor plaatsing op de Immateriële Werelderfgoedlijst van de Unesco. Samen met het uitzetten van het corso in lesprogramma’s op school in het project Corsowijs, zorgt dit voor het behoud van het erfgoed en de overdracht op de volgende generatie corsobouwers.
Stichting 4 en 5 mei
Tot slot werd stilgestaan bij zijn bestuurslidmaatschap van de Stichting 4 en 5 mei. Herman is medesamensteller van het programma rond de jaarlijkse 4 mei herdenkingen. Ook is hij kartrekker binnen de diverse projecten die in het kader van 75 jaar Vrijheid nog worden georganiseerd.