Bezoekersinfo

ENTREE & TRIBUNE

Entreekaart: €7,50 per persoon (incl. programmaboekje) t/m 16 jaar gratis
Tribunekaart (polsbandjes): €7,50 per persoon
Combikaart entree & tribune: €15,- per persoon
Entree tentoonstellingsterrein: € 2,50 per persoon kinderen t/m 16 jaar gratis

KAARTEN BESTELLEN

Entreekaarten

Entreekaarten (sta plaats) zijn in de voorverkoop (t/m dinsdag 4 september 2018) verkrijgbaar via deze website. U kunt t/m zaterdag 8 september ook voor kaarten terecht bij de VVV Lichtenvoorde (Markt 11a).

Op corsozondag 9 september kunt u een entreekaart kopen bij één van de kassapunten die rondom Lichtenvoorde zijn opgesteld. Entree tot ons corso is gratis voor kinderen en jongeren t/m 16 jaar.

Tribunekaarten (polsbandjes)
Tribunekaarten zijn in de voorverkoop (t/m dinsdag 4 september 2018 ) verkrijgbaar via deze website.
Er zijn tribunekaarten te koop voor de twee tribunes aan de Varsseveldseweg (tribune A 'De Klinke' en tribune B 'Antoniushove') en een tribune aan de Richterslaan (tribune C). Tribunekaarten geven u uitsluitend recht op een tribuneplaats, niet op entree. U kunt t/m zaterdag 8 september ook voor tribunekaarten terecht bij de VVV Lichtenvoorde (Markt 11a).

Op corsozondag 9 september zijn tribunekaarten, mits nog voorradig, alleen verkrijgbaar bij de tribunes. De plaatsen zijn niet genummerd. Bij aankomst wordt u een plaats toegewezen. De eerste rij van iedere tribune wordt vrijgehouden voor minder valide mensen. Naast de tribunes aan de Richterslaan bevindt zich een vrije zone voor mensen met een rolstoel.

* Wilt u reizen met het openbaar vervoer? Kijkt u dan zeker even bij arrangementen voor ons aantrekkelijke Arriva OV- busarrangement


Op al onze entree en tribune kaarten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

ROUTEBESCHRIJVING

Komend vanaf Arnhem - Doetinchem (A12, A18, N18)
Komend vanuit de richting Arnhem - Doetinchem, snelweg A18, rijdt u richting Varsseveld. Aan het eind van de snelweg, bij de stoplichten, gaat u rechtsaf, richting Varsseveld / Enschede. Bij het derde stoplicht (na 8 km) bereikt u Lichtenvoorde, hier slaat u rechtsaf om het centrum te bereiken en linksaf om te parkeren op de speciale parkeerplaatsen.
Navigatie: Zieuwentseweg 26

Komend vanaf Enschede - Groenlo (N18)
Komend vanuit de richting Enschede - Groenlo rijdt u richting Lichtenvoorde. U neemt de afslag links naar Aalten - Bocholt, op de rotonde rechts afslaan de Vragenderweg op, borden blijven volgen.
Navigatie: Dieselstraat 4

Komend vanaf Bocholt - Aalten (N313)
Komend vanuit de richting Bocholt - Aalten rijdt u rechtdoor over de rotonde, daarna de volgende rotonde links de Vragenderweg op, borden blijven volgen.
Navigatie: Dieselstraat 4

Openbaar Vervoer
Het Bloemencorso Lichtenvoorde is per openbaar vervoer uitstekend bereikbaar. Heeft u plannen om het corso per bus en/of trein te bezoeken, maak dan gebruik van het zéér aantrekkelijke OV arrangement dat wij in samenwerking met vervoersorganisatie Arriva hebben samengesteld. Klik HIER voor informatie & om kaarten te bestellen.

Bussen
In verband met een goede doorstroming en het oog op de veiligheid van onze bezoekers vragen wij buschauffeurs te navigeren via de N18- Richterslaan. U wordt ter plaatse vanaf de betreffende kassapost door onze vrijwilligers begeleid naar speciale parkeerplaatsen.

WEBSHOP

In onze  WEBSHOP hebben we, naast entree- en tribunekaarten, ook de diverse (jaarlijkse) videoregistraties van de corso's vanaf 1987 te koop. Heeft u een speciale herinnering aan een bepaald corso of zoekt u een origineel cadeau? Bestel dan een of meerdere DVD's in onze online shop. 

Wilt u het corsogevoel uitdragen en een gele corsovlag in uw vlaggenmast knopen?
U vindt ze in onze webshop!

 

PARKEREN

In de directe omgeving van de corsoroute zijn diverse parkeerplaatsen ingericht. De parkeerkosten zijn € 2,50

Invaliden:
Op vertoon van de Algemene Invaliden Parkeerkaart kunt u met de auto de kassa passeren. Betaling van entree is voldoende. De invalidenparkeerplaatsen zijn gelegen bij:

Scholengemeenschap Marianum (Wentholtpark)
Navigatie: De Rode van Heeckerenstraat 1

Het Ludgerhof (voormalig kerkplein)
Navigatie: Ludgerhof 2

Albert Heijn (parkeerplaats)
Navigatie: Carel Looierstraat 3

OPTOCHT


De corsoroute heeft een lengte van 2,5 km. Op bovenstaande plattegrond is de corsoroute in het groen aangegeven. U vindt hier tevens een overzicht van de tribunes (A & B aan de Varsseveldseweg en tribune C aan de Richterslaan).


De optocht start om 14.00 uur en doet de volgende straten in Lichtenvoorde aan:

 • Gert Reindersstraat (tentoonstellingsterrein)
 • Varsseveldseweg (tribunes A & B)
 • Esstraat
 • Richterslaan (tribune C)
 • Lievelderweg
 • Aaltenseweg
 • De Rode van Heeckerenstraat
 • Bronckhorststraat
 • Gert Reindersstraat (Tentoonstellingsterrein)

Corsopresentatoren
Bij de tribunes staan corsopresentatoren. Zij vertellen u allerlei interessante zaken over de corsowagens en de (show)korpsen die aan u voorbij trekken. Een extra reden om comfortabel plaats te nemen op een van onze tribunes. U beleeft het corso nog intenser, doordat u extra inzicht krijgt in de achtergronden van het Bloemencorso!


Toiletvoorzieningen

Toiletvoorzieningen kunt u vinden op de volgende plekken aan de corsoroute:

 • Op de parkeerplaats links naast het gemeentehuis
 • Op de Richterslaan ter hoogte van de tribunes
 • Op de parkeerplaats bij de Ludgerhof op de hoek Ludgerstraat/ Tongerlosestraat

MUZIEKKORPSEN

Muziekkorpsen "kleuren" onze optocht nog mooier! Onderstaand vindt u een opsomming van de korpsen die tijdens het Bloemencorso op 10 september 2017 bij ons optraden.

Schutterij St. Switbertus

SWITBERTUS, TOTAALBELEVING MET MUZIEK EN SHOW!
De muzikanten, majorettes en vendeliers van St. Switbertus zorgen er elk jaar voor dat u als publiek kunnen genieten van muziek en een kleurrijk en aansprekend visueel schouwspel. Zo hebben de slagwerkers van de malletband zich gespecialiseerd in straatshows en gooien de vendeliers hun kleurrijke vendels meters hoog boven het publiek. 

De vereniging bestaat in 2019 90 jaar, een mijlpaal waar nu al volop naar toe wordt gewerkt. Al die tijd staat Switbertus midden in de Lichtenvoordse gemeenschap, waarbij steeds weer nieuwe, verbindende, initiatieven worden ontwikkeld.

Tijdens de Lichtenvoordse kermis bijt Switbertus op zondag flitsend het spits af van het schitterende corso en organiseert zij op maandag het vogelschieten 2.0. Ook hier zorgt vernieuwing in de organisatie voor een betere totaalbeleving.  

Kortom, St. Switbertus is een vereniging die Lichtenvoorde ademt. Geniet van onze optredens! 


Harmonie en drumband St. Caecilia
Harmonie en drumband St. Caecilia Lichtenvoorde is opgericht in het jaar 1900. De vereniging telt 70 leden waarvan 34 jonger dan 20 jaar. Ook dit jaar werd daarom gekozen voor muziek tijdens het corso, die onze jeugd meer aanspreekt. Ook dit jaar doen we weer ons best om een waardevolle bijdrage te leveren aan het corso. Natuurlijk mag u ons niet vergelijken met de aanwezige showkorpsen. De vereniging blijft op zoek naar manieren om de eigen leden aan hun trekken te laten komen. Bovendien wil de vereniging open staan voor ieder, die muziek wil maken, jong, ouder en ook oud. Wij wensen u veel genot bij het kijken naar het corso en veel plezier op de kermis. 

Dirigent: Mevr. Ira Wunnekink. Instructeurs: De heer Wilfried Elshof / A.J.Bennink.


Jong Kamper Trompet Korps
Het Jong Kamper Trompetter Korps (Jong KTK) is een levendige jeugdshowband. Het Jong KTK  weet het publiek te imponeren met indrukwekkende optredens en jeugdig enthousiasme. Voortdurend wordt binnen de eigen stijl gezocht naar vernieuwing en grenzen die deze jonge muzikanten uitdagen.

Door het zeer populaire interne opleidingsprogramma, de KTK Music Kidz, stromen elk jaar vele nieuwe enthousiaste leden het Jong KTK binnen. Op dit moment zijn er meer dan 80 talenten onder de 16 jaar die bij het in het opleidingstraject worden opgeleid tot waardige muzikanten. De toekomst en het kwaliteitsniveau van het Jong KTK en de vereniging Kamper Trompetter Korps is hiermee gewaarborgd. De jongens en meisjes in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, die samen het Jong KTK vormen, reizen het hele seizoen om op verschillende plaatsen optredens te verzorgen.

Ook in het buitenland is het korps een zeer gewaardeerde gast. Al 50 jaar behoren zij tot de beste jeugdband van Nederland! Met de groeiende belangstelling en de bijzondere wijze waarop het Jong KTK zich al jaren weet te presenteren, ligt er een veelbelovende toekomst voor deze jonge muzikanten uit Kampen. Het Jong KTK, een showband waar plezier en kwaliteit samen gaan.  

Dutch Pipes & Drums
Doedelzakvereniging Dutch Pipes And Drums werd in 1953 opgericht als jeugddoedelzakband ‘de Scotjes’ met de bevrijding van Tilburg door soldaten van de 15th Scottish Division in Oktober 1944 nog vers in het geheugen. Dutch Pipes And Drums is daarmee de oudste doedelzakband van het Europese vasteland.    

De band is een graag geziene gast in binnen- en buitenland en treedt dan ook veelvuldig op bij grote internationale taptoes en muziekfestivals. Dit gebeurt soms in verschillende samenstellingen met een eigen harmonieorkest, een rockband, gezamenlijke optredens met andere doedelzakbands en natuurlijk met highland dancers, die onlosmakelijk met de doedelzakmuziek verbonden zijn.

De band was zodoende te gast bij evenementen in o.a. Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Zwitserland, Malta en zelfs in Rusland.

Ondanks haar leeftijd is de band altijd vernieuwend bezig en steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Daarbij wordt de Britse cultuur met strakke militaire discipline en tradities echter nooit uit het oog verloren.

De band staat onder de muzikale leiding van Pipe Major Dennis van Meel en Drum Major Peter van Gerven.


Showband Takostu 
Muziekvereniging Takostu telt meer dan 100 leden en bestaat uit een showband, een jeugdband en een kidskorps. De vereniging is opgericht op 1 december 1995 na een afscheiding van Fanfare Studio. Dit verklaart de bijzondere naam Takostu, hetgeen een afkorting is van de oude naam: TA-mboer KO-rps STU-dio. 

Door een combinatie van slagwerk met piccolo’s, dwarsfluiten en mallets heeft de vereniging een eigen Takostu-stijl opgebouwd. Inmiddels is Showband Takostu Stiens te gast geweest tijdens de grootste en bekendste taptoes en corso’s in heel Nederland. Door een strakke exercitie gecombineerd met improvisatie, humor en flexibiliteit, weet Takostu het publiek telkens weer te boeien met afwisselende muziek en spetterende shows. 
 
En daardoor is Takostu ook een graag geziene gast in het buitenland. Ieder jaar reist de band één of meerdere keren af naar Duitsland, België of Frankrijk en inmiddels is de band zelfs te gast geweest in Spanje en Rusland. 
 
De showband Takostu bestaat momenteel uit 40 jonge leden met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar. De muziek en show wordt zelf geschreven en gearrangeerd door een enthousiast instructieteam. 
 

Drum- en showfanfare Advendo 
Zwart/wit, altijd in voor iets nieuws, uitdagingen, herkenbare muziek, dat is Advendo Sneek. Een enthousiaste groep muzikanten die het publiek wil entertainen en vermaken.  En dat doen ze goed, in zowel binnen- als buitenland. Inmiddels hebben o.a. Frankrijk, Duitsland, Italië, Turkije en Canada kennis gemaakt met de witte berenmutsen.  

Onder leiding van tamboermaître Remco Veldhuizen heeft Advendo een imposante lijst met optredens en muzikale  titels opgebouwd. Advendo staat bekend als een vooruitstrevend en vernieuwend korps. Dit wordt benadrukt in de shows en straatoptredens met opvallende figuraties en eigentijdse muziek. De reputatie van Advendo heeft ook geleid tot enkele unieke optredens. Zo stonden zij in de Arena tijdens het nationaal huwelijksfeest van kroonprins Willem Alexander en Maxima. Deden de muzikanten mee aan de EU parade in Istanbul op uitnodiging van het Nederlandse Consulaat en ging Advendo de uitdaging aan om twee verschillende werelden bij elkaar te brengen; Black Pearls Of Rhythm. Een wereldwijde primeur; muzikant en paard, schouder aan schouder in één show.  
 
De combinatie van originaliteit en kwaliteit heeft daarnaast al diverse keren geleid tot WMC titels tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.  


Drumband de Schanskloppers en Harmonie St. Willibrord
Drumband de Schanskloppers uit Lievelde werd in 1969 opgericht en telt 65 leden. De drumband, o.l.v. Jan Roerdink, bestaat uit een majorettepeloton, tamboerkorps, melodiegroep, vendeliers en het dweilorkest ‘Tistekolt’. Harmonie St. Willibrord, die 60 spelende leden telt, werd in 1934 opgericht en staat o.l.v. Willem Loff. De harmonie speelt in de hoogste afdeling van het KNFM en kent naast het A- en B-orkest een kapel genaamd ‘De Bloazepeters’.

Drumband de Schanskloppers en harmonie St. Willibrord werken al jaren prima samen en treden bij corso’s gezamenlijk op. Het geheel wordt geleid door tambour-maître Broddy Krabbenborg.


TENTOONSTELLING

Na afloop van het corso, omstreeks 16.30 uur, worden de wagens opgesteld op het speciaal daarvoor ingerichte tentoonstellingterrein aan de Gert Reindersstraat. Dit terrein is 's avonds sfeervol verlicht. De tentoonstelling is voor het publiek geopend van 16.30 uur tot circa 23.00 uur. In het programmaboekje 'Corso Inzicht' vindt u een plattegrond van de corsoroute. Op de plattegrond staat ook het tentoonstellingsterrein vermeld. U heeft toegang via de Pastoor Sandersstraat.

Entree tentoonstelling:
Een entreekaart voor het tentoonstellingsterrein kost € 2.50 per persoon en is geldig op de dag van afgifte. Entree is gratis voor kinderen en jongeren t/m 16 jaar. Entreekaarten zijn uitsluitend ter plaatse aan de kassa verkrijgbaar.

Openingstijden tentoonstellingsterrein:
Zondag      9 september 2018 16.30 - 23.00 uur.
Maandag 10 september 2018 12.00 - 22.00 uur.


Op maandagochtend, na de prijsuitreiking, rijden de wagens nogmaals de route die ze zondags hebben afgelegd. Omstreeks 10.00 uur komen de wagens weer aan op het tentoonstellingsterrein alwaar om 10.00 uur het traditionele vogelschieten begint. Nadat de versierde houten vogel eraf is geschoten en de schutterskoning(in) bekend is, wordt het terrein vanaf 12.00 uur tot circa 22.00 uur weer opengesteld voor het publiek.

CORSO NIEUWSBRIEF

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwtjes rondom het Bloemencorso Lichtenvoorde? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (onderaan deze webpagina) en u ontvangt vanaf nu automatisch alle highlights over ons corso!

Klik HIER voor onze laatste nieuwsbrief !