Bezoekersinfo

ENTREE & TRIBUNE

Alle online ticketprijzen zijn exclusief € 1,00 servicekosten per stuk

Entreekaart in voorverkoop (online): € 8,00 per persoon (incl. programmaboekje) - t/m 16 jaar gratis
Entreekaart aan de kassa: € 10,00 per persoon
Tribunekaart: € 10,00 per persoon
Entree tentoonstellingsterrein: € 3,00 per persoon kinderen t/m 16 jaar gratis

KAARTEN BESTELLEN

Entreekaarten
Entreekaarten (sta-plaatsen) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de ticketpagina op deze website. 

Op corsozondag 10 september kunt u een entreekaart kopen bij één van de kassapunten die rondom Lichtenvoorde zijn opgesteld. Entree tot ons corso is gratis voor kinderen en jongeren t/m 16 jaar.

Tribunekaarten 
We hebben drie tribunes:

 • Tribune A, Varsseveldseweg ('De Klinke')
 • Tribune B, Varsseveldseweg ('Antoniushove')
 • Tribune C, Richterslaan

Tribunekaarten geven u uitsluitend recht op een tribuneplaats, NIET op entree.

Onze tribunes beschikken over kuipstoeltjes. De plaatsen zijn niet genummerd. De eerste rij van iedere tribune wordt vrijgehouden voor minder valide mensen. Naast de tribunes aan de Richterslaan bevindt zich een vrije zone voor mensen met een rolstoel. 

Tribunekaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via deze website. Op corsozondag 10 september zijn tribunekaarten, mits nog voorradig, alleen verkrijgbaar bij de tribunes. 

Op al onze entree- en tribunekaarten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.


ROUTEBESCHRIJVING

Komend vanaf Arnhem - Doetinchem (A12, A18, N18)
Komend vanuit de richting Arnhem - Doetinchem, snelweg A18, rijdt u richting Varsseveld. Aan het eind van de snelweg, bij de stoplichten, gaat u rechtsaf, richting Varsseveld / Enschede. Bij het vierde stoplicht (na 8 km) bereikt u Lichtenvoorde Zuid. Hier slaat u linksaf om te parkeren op de speciale parkeerplaatsen. Blijf hiervoor de borden volgen.
Navigatie: Lichtenvoorde, Zuid

Komend vanaf Enschede - Groenlo (N18)
Komend vanuit de richting Enschede - Groenlo rijdt u richting Lichtenvoorde. U neemt de afslag links naar Aalten - Bocholt, op de tweede rotonde rechts afslaan de Aaltenseweg op, borden blijven volgen.
Navigatie: Aaltenseweg 86

Komend vanaf Bocholt - Aalten (N313)
Komend vanuit de richting Bocholt - Aalten neemt u op de rotonde de derde afslag, naar de Aaltenseweg, borden blijven volgen.
Navigatie: Aaltenseweg 86

Openbaar Vervoer
Het Bloemencorso Lichtenvoorde is per openbaar vervoer uitstekend bereikbaar. Voor informatie en een routeplanning verwijzen wij u graag naar arriva.nl of 9292.nl. U kunt ook contact opnemen met de klantenservice van Arriva op telefoonnummer: 0900-2022022.

Bussen
In verband met een goede doorstroming en het oog op de veiligheid van onze bezoekers vragen wij buschauffeurs te navigeren via de N18- Richterslaan. U wordt ter plaatse vanaf de betreffende kassapost door onze vrijwilligers begeleid naar speciale parkeerplaatsen.

PARKEREN

In de directe omgeving van de corsoroute zijn diverse parkeerplaatsen ingericht.
De parkeerkosten zijn € 3,00. Wij vragen u om het liefst gepast contant te betalen.

Invaliden:
Op vertoon van de Algemene Invaliden Parkeerkaart kunt u met de auto de kassa passeren. Betaling van entree is voldoende. De invalidenparkeerplaatsen zijn gratis en zijn gelegen bij:

Scholengemeenschap Marianum (Wentholtpark)
Navigatie: De Rode van Heeckerenstraat 1

Het Ludgerhof (voormalig kerkplein)
Navigatie: Ludgerhof 2

Albert Heijn (parkeerplaats)
Navigatie: Carel Looierstraat 3

OPTOCHT

De corsoroute heeft een lengte van 2,5 km. Op bovenstaande plattegrond is de corsoroute in het groen aangegeven. U vindt hier tevens een overzicht van de tribunes (A & B aan de Varsseveldseweg en tribune C aan de Richterslaan).


De optocht start om 14.00 uur en doet de volgende straten in Lichtenvoorde aan:

 • Gert Reindersstraat (tentoonstellingsterrein)
 • Varsseveldseweg (tribunes A & B)
 • Esstraat
 • Richterslaan (tribune C)
 • Lievelderweg
 • Aaltenseweg
 • De Rode van Heeckerenstraat
 • Bronckhorststraat
 • Gert Reindersstraat (Tentoonstellingsterrein)

Corsopresentatoren
Bij de tribunes staan corsopresentatoren. Zij vertellen u allerlei interessante zaken over de corsowagens en de (show)korpsen die aan u voorbij trekken. Een extra reden om comfortabel plaats te nemen op een van onze tribunes. U beleeft het corso nog intenser, doordat u extra inzicht krijgt in de achtergronden van het Bloemencorso!

Toiletvoorzieningen
Toiletvoorzieningen kunt u vinden op de volgende plekken aan de corsoroute:

 • Op de parkeerplaats links naast het gemeentehuis
 • Op de Richterslaan ter hoogte van de tribunes (tevens invalidentoilet).
 • Op de parkeerplaats bij de Ludgerhof op de hoek Ludgerstraat/ Tongerlosestraat

MUZIEKKORPSEN

Muziekkorpsen "kleuren" onze optocht nog mooier! Onderstaand vindt u een opsomming van de korpsen die tijdens het Bloemencorso in 2022 hebben opgetreden. 

SHOWBAND K.D.O. (Groessen)
zal het publiek voorafgaand aan het corso vermaken en krijgt daarbij een vrije rol.

Behalve bij corso's treedt Showband K.D.O. veel aan bij taptoes, streetparades en andere evenementen, niet alleen in Nederland maar ook in België, Duitsland en Frankrijk. De streetshow van Showband K.D.O. is verrassend. Strak marcheren wordt afgewisseld met onverwachte showelementen. Sta er niet van te kijken als de tambour-maître het korps ineens het publiek, of zelfs een winkel instuurt. Alles kun je verwachten en ook hier onderscheidt Showband K.D.O. zich weer door herkenbare, moderne (pop)muziek. Samen met haar verrassende taptoeshow Diva’s biedt Showband K.D.O. een heel pakket om ook de komende jaren het publiek aangenaam te vermaken. Showband K.D.O. is voortdurend bezig met verfijning en op zoek naar vernieuwing. Verdere informatie en een foto-overzicht kunt u vinden op: showbandkdo    


LUMIO (Lichtenvoorde) zal de promotiekaravaan begeleiden met haar prachtige muzikale klanken.

Nieuw, maar toch ook vertrouwd! Dát is muziekvereniging Lumio uit Lichtenvoorde. Lumio is het afgelopen jaar ontstaan door het samenvoegen van harmonie St. Caecilia en de blazersgroep van St. Switbertus. Het orkest bestaat uit ruim 60 muzikanten van jong tot oud, die veel plezier beleven aan het samen maken van allerlei soorten muziek: van pop en rock tot Nederlandstalig en klassiek.
Elke maandagavond wordt er vanaf 19:30 uur gerepeteerd onder de inspirerende leiding van dirigente Ira Wunnekink. Lijkt het jou ook leuk om samen muziek te maken? Voel je vrij om een keer binnen te lopen in de Swite aan de Hendrik Leemreizestraat bij een repetitie. Je bent welkom, met of zonder muzikale ervaring. Lumio wil u muzikaal opwarmen met melodieuze, eigentijdse klanken zodat u alvast in de stemming komt voor het bloemenspektakel dat volgt. Wij wensen u een mooi Bloemencorso en gezellige kermisdagen toe!

De opening van ons corso:

SHOWBAND NOORDENVELD (Noordenveld)

Showband Noordenveld is een muziekkorps enig in zijn soort. Alles wat u ziet en hoort is intern ontworpen door een creatief productieteam. Dat Showband Noordenveld een eigen sound heeft komt doordat de bezetting met zorg is samengesteld. De melodiesectie bestaat uit een selectie van hout en koperblazers. Deze selectie zorgt ervoor dat zowel klassiek, modern, swing en statig moeiteloos vertaald kan worden. Een ritmesectie is niet weg te denken bij een muziekkorps. Bij Showband Noordenveld willen ze hier een extra dimensie aan toevoegen. Dit doen ze niet door enkel een unieke bezetting te hanteren, maar door de slagwerkers een melodische rol te laten vervullen in de muziek. Om deze reden wordt het repertoire voor show en parade op maat gearrangeerd en gecomponeerd. Melodie en ritme in harmonie met elkaar zorgen voor beweging en dans. De dames die voor deze visuele ondersteuning zorgen worden Colorguard genoemd. De attributen die ze hierbij gebruiken zorgen voor kleurrijke explosies in de muziek. Bij Showband Noordenveld vinden ze dat niet alleen het oor, maar ook het oog gestreeld moet worden.


SHOW EN MARCHINGBAND K & G (Leiden)

Show & Marchingband K & G wordt vaak gevraagd voor nationale- en internationale optredens. In Duitsland, Zweden, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk namen zij meerdere keren deel aan toonaangevende taptoes en streetparades. Ook trad K & G diverse keren op voor leden van het Koninklijk Huis en is het orkest regelmatig te zien op televisie. Het aantal geluidsdragers dat door de jaren heen werd geproduceerd is indrukwekkend.

SHOWKORPS IRENE (Ede)

Irene heeft in de afgelopen jaren haar eigen stijl ontwikkeld. Waarbij deze band uit relatief jonge leden bestaat , geeft  dat de showinstructie de mogelijkheid een fysiek zware en dynamische show te schrijven. Juist dit aspect typeert deze band van de Veluwe.   Op het Wereld Muziek Concours van 2017 wist Showband Irene zich dan ook te vestigen in de top 10 van Nederlandse beste showkorpsen. Dit jaar presenteert Irene hun nieuwe WMC showproductie  “TORN TOGETHER”. Deze show is wederom een muzikaal spektakel en geheel in de eigen kenmerkende stijl van Showband Irene. De muzikale leiding is in handen van Marcel van Raaij en Ed van Kommer waarbij de choreografie is geschreven door Frank Wienen. Tijdens optredens staat de Showband Irene onder leiding van tambour-maître Kevin Gerressen.

 
“PERGÓ!”: MUZIEK IN BEWEGING (Lichtenvoorde)


Percussie en beweging dat is waar PerGó! voor staat. Sinds 2019, het jubileumjaar van Switbertus (90 jaar) en Concordia (100 jaar) zijn de slagwerkers van Switbertus uit Lichtenvoorde en Concordia uit Kotten onder deze naam verder gegaan. Het is een enthousiaste groep in opbouw en uitermate geschikt om corso’s, festivals en bijvoorbeeld jaarmarkten op te fleuren. Naast straatoptredens verzorgden de muzikanten de afgelopen jaren verschillende theatervoorstellingen. Hoogtepunt was het Koningsdagprogramma in theater de Storm. In combinatie met de vendeliers en colorguard van Switbertus wordt het slagwerk gecombineerd met de beweging van kleurrijke vlaggen en vendels. De colorguard heeft speciaal op de slagwerkmuziek van PerGó! de shows ingestudeerd zodat het nog meer een eenheid vormt. PerGó!, colorguard en vendeliers brengen samen een kleurrijk spektakel op straat. Geniet met volle teugen!

 
EXCELSIOR (Renkum)

De vereniging is opgericht op 24 september 1934 als Mondaccordeon vereniging. Excelsior heeft in de loop der jaren verschillende metamorfoses ondergaan. Men besloot op 1 januari 1969 de naam te veranderen in tamboer, trompetter en majorettekorps Excelsior. Op 1 januari 1994 werd de naam veranderd in Drumfanfare Excelsior Renkum. Vanaf 1 maart 2013 is de naam veranderd in alleen Excelsior Renkum. Toen is ook de weg ingeslagen zoals Excelsior zich tegenwoordig presenteert, als Marching band met Amerikaanse invloeden. Excelsior Renkum is een spraakmakend korps op hoog niveau in de korpsmuziek sector. De belangrijkste missie binnen de vereniging is gezelligheid en saamhorigheid. Deze aspecten staan erg hoog in het vaandel en zorgen bij Excelsior voor succes. 

TENTOONSTELLING

Na afloop van het corso, omstreeks 16.30 uur, worden de wagens opgesteld op het speciaal daarvoor ingerichte tentoonstellingterrein aan de Gert Reindersstraat. Dit terrein is 's avonds sfeervol verlicht. De tentoonstelling is voor het publiek geopend van 16.30 uur tot circa 23.00 uur. In het programmaboekje 'Corso Inzicht' vindt u een plattegrond van de corsoroute. Op de plattegrond staat ook het tentoonstellingsterrein vermeld. U heeft toegang via de Hendrik Leemreizestraat.

Entree tentoonstelling:
Een entreekaart voor het tentoonstellingsterrein kost € 3,00 per persoon en is geldig op de dag van afgifte. Entree is gratis voor kinderen en jongeren t/m 16 jaar. Entreekaarten zijn uitsluitend ter plaatse aan de kassa verkrijgbaar.


Openingstijden tentoonstellingsterrein:
Zondag   10 september 2023 16.30 - 23.00 uur.
Maandag 11 september 2023 12.00 - 22.00 uur.

Op maandagochtend, na de prijsuitreiking, rijden de wagens nogmaals de route die ze zondags hebben afgelegd. Omstreeks 10.00 uur komen de wagens weer aan op het tentoonstellingsterrein alwaar om 10.00 uur het traditionele vogelschieten begint. Nadat de versierde houten vogel eraf is geschoten en de schutterskoning(in) bekend is, wordt het terrein vanaf 12.00 uur tot circa 22.00 uur weer opengesteld voor het publiek.

DAHLIAFIETSROUTE

Zin om een hele mooie nieuwe route te fietsen en eens te zien waar de corsogroepen hun dahlia's telen die ze voor de corsowagens gebruiken? Komt dat even goed uit! Dan moet je deze dahliafietsroute hebben. Klik op deze link om de pdf van de route 2022 te openen of scan onderstaande QR-code, dan heb je 'm online op je telefoon ook altijd bij je!

De route is ongeveer 35 km lang en komt langs alle 18 dahliavelden van de verschillende corsogroepen. Deze route is het meest geschikt om te fietsen in juli, augustus en september, want dan staan de dahlia's in bloei. De start is bij de corsotuin aan de Richterslaan in Lichtenvoorde.


GROEPEN

Het Bloemencorso is erg geschikt om met een groep te bezoeken. 

Touringcars:
Speciaal voor touringcarbussen is dicht bij tribune C) een ruime parkeerplaats. In overleg met de organisatie kunnen busgezelschappen zelfs tot aan de tribunes worden gebracht en gehaald. Verder zijn er (tribune)plaatsen voor minder validen en rolstoelers. Horeca en (invaliden)toiletten zijn langs de route.


Wensen
Heeft u specifieke wensen, of vragen, neemt u dan contact met ons op. Daar waar mogelijk werken wij daar graag aan mee. Wij hechten er veel waarde aan dat uw dag- of weekendtrip naar Lichtenvoorde voor uw groep prettig verloopt.

Contact groepsboekingen / informatie: 
arrangementen@bloemencorso.com
TOEGANG CORSOZONDAG

09.00 uur: start entreeheffing
- Wie na dit tijdstip Lichtenvoorde in wil, vragen wij bij de kassapost een entreekaart te kopen. 
- Wie met de auto of (brom)fiets komt mag doorrijden na aankoop van een entreekaart.

11.00 uur: de corsoroute wordt met hekken dichtgezet
- U mag niet op de afgesloten corsoroute rijden, neem een andere route.
- De BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) houden toezicht en kunnen handhavend optreden. 
- Oversteken van de route mag wel. We vragen uw medewerking om de hekken weer te sluiten. 
- Na 12.30 uur is oversteken van de route niet meer mogelijk om reden van (verkeers)veiligheid.

12.00 uur: geen auto’s meer Lichtenvoorde in
- Dit geldt in principe voor alle kassaposten.
- Uitzondering zijn de kassaposten Varsseveldseweg, Richterslaan en Aaltenseweg: mits u in het bezit bent van een doorlaatbewijs* geldig voor 1 persoon en 1 auto. Medepassagiers die geen doorlaatbewijs of entreekaart hebben moeten alsnog een entreekaart  kopen bij de kassa op die kruising.

*Doorlaatbewijs
Een doorlaatbewijs kunt u op de vrijdagen 1 en 8 september van 17.00 uur tot 18.00 uur afhalen bij hotel de Koppelpaarden aan de Rapenburgsestraat 20. De organisatie kan daar ook uw overige vragen beantwoorden. Let op, een doorlaatbewijs is niet hetzelfde als een entreekaart.

Lichtenvoorde uit en na 17.00 uur terug:
U kunt de gehele dag Lichtenvoorde uit via alle kassaposten. Het helpt ons enorm als u via de Varsseveldseweg, Richterslaan of Aaltenseweg gaat.

Lichtenvoorde vóór 09.00 uur uit en vóór 17.00 uur terug: 
Dat kan alleen als u in bezit bent van een doorlaatbewijs (zie * hierboven).

Lichtenvoorde ná 09.00 uur uit en vóór 17.00 uur terug:
U krijgt een doorlaatbewijs bij de kassapost (vraag er zelf ook naar!). Hierbij geldt 1 doorlaatbewijs per persoon.

Invaliden:
Op vertoon van de invalidenkaart mag u, na aanschaf van een entreekaart per inzittende, met uw voertuig langs de kassaposten.

Sportverenigingen of andere groepen: 
Om vervoersbewegingen van groepen mensen goed te regelen s.v.p. het contactformulier op deze website invullen. Wij nemen dan contact met u op.